torstai 15. toukokuuta 2014

BKT laskee edelleen

Euroalue on ollut jo pidempään kasvu-uralla. Odotuksista huolimatta piristyminen ei ole tarttunut Suomen talouteen. Kausitasoitetun bruttokansantuotteen ennakoidaan laskeneen 0,4 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä. Työpäiväkorjatun sarjan mukaan BKT oli 0,8 prosenttia edellisvuoden vastaavaa neljännestä alemmalla tasolla.

Itse odotin jo kasvulukuja, ja olen sen vuoksi hieman yllättynyt. Ekonomistien pitkään ennustamat suurehkot kasvuluvut eivät ole aiemmin olleet perusteltuja, mutta nyt on toisin. Euroalueen veto olisi jo pitänyt vaikuttaa myös Suomen talouteen.

Silti siellä on selviä syitä nykyiselle heikkoudelle. Jatkuvat veronkiristykset kuristavat kotitalouksia, Venäjän heikkous iskee vientiin ja kotimaisen tuotannon kilpailukyvyttömyys ei nostakaan enää vientiä samaan tapaan kuin aiempien taantumien jälkeisissä nousuissa.


Tässä vielä lamakäppyrä verrattuna 1990-luvun lamaan. 2010-luvun käyrä ulottuu vuoden 2013 loppuun.

Laman pituudet 1990-luvulla ja 2000-luvulla

1 kommentti:

  1. Hyvä, että vihdoin aletaan kiinnittää huomiota myös siihen, että suomalaiset firmat saattavat olla jääneet jälkeen kilpailukyvyssä ulkomaisiin verrattuna.

    VastaaPoista