perjantai 23. toukokuuta 2014

Tilastojen säätäminen tarkoituksenmukaisiksi

Kun todellisuus on vastoin kaikkia toiveita tyly aivan kuten se Euroopassa on, todellisuus on helpointa korjata virtuaalisesti mielikuvissa vastaamaan haluttua lopputulosta. Tämä on ikiaikainen keino hallitsijoilta hallita alamaisiaan. Sosialismin hallintatapa perustui terrorin lisäksi juuri tähän.

Italialla on ollut viime vuosina se ikävä ongelma, että talouden tilaa kuvaavat tilastot eivät ole täyttäneet toiveita. Niinpä on paljon yksinkertaisempaa ja helpompaa korjata tilastot kuin itse talous. Sen juuri Italia aikoo tehdä.

Italia aikoo tänä vuonna sisällyttää prostituution ja huumekaupan osaksi bruttokansantuotteen laskentaa. Koska kukaan ei tiedä näiden laskennallista suuruutta, jää tilastonikkarille vapaat kädet toteuttaa itseään. Toiveet tulevat täytetyksi. Julkisen sektorin alijäämää voidaan paisuttaa, sillä BKT paisuu. Ja EKP maksaa viulut. Yksinkertaiset ratkaisut monimutkaisiin ongelmiin ovat niitä parhaita.

Harmaa talous lasketaan jo mukaan BKT:n. Harmaan talouden kokoa ei luonnollisesti tiedetä missään, mutta italilaiset arvelevat harmaan talouden suuruudeksi 16,3 - 17,5 prosenttia BKT:sta. Viranomaiset Suomessa tietävät, että harmaan talouden osuus Suomen bruttokansantuotteesta on 6,9 prosenttia eli noin 14 miljardia euroa. Outoa on, että harmaan talouden vastaiset suuretkaan kampanjat eivät tuota kuin jonkin pahaisen miljoonan valtion kassaan. Silloinkin kysymys on siitä, että verottaja putsaa lukuisten yritysten kassan ja asettaa yrittäjät lopun elämäänsä velkavankeuteen riippumatta siitä, onko harmaata taloutta havaittu.

Selvää on, että tulevaisuudessa BKT-luku muistuttaa yhä enemmän paisunutta pullataikinaa. Yhä suurempi luku ei kuvaa enää lopulta mitään. Mutta talous pelastuu, ja se on pääasia. Sopii toivoa, että nälänhätä ei äidy kovin pahaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti