keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Onko Virolla malttia vaurastua?

Urho Kekkonen kysyi aikoinaan, että ”Onko maallamme malttia vaurastua”. Tätä samaa voisi kysyä nyt virolaiset itseltään. Viron nousu sitten Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen sosialismin kaiken tuhonneesta raunioista on ollut ilmiömäinen. Tulevaisuus ei kuitenkaan ole koskaan itsestään selvästi loogista jatkoa menneelle. Nyt tehtävät päätökset voivat näkyä kaikella voimallaan vasta vuosikymmenen päästä.

Tarvitaan malttia – kirjaimellisesti. Palkkakehitys on oltava suhteessa tuottavuuden kehitykseen. Vielä tärkeämpää on torpata julkisen sektorin paisuminen ja pöhöttyminen. Julkisen sektorin paisuminen on varma tie taantumiseen.

Tässä Viron kehitys mitattuna BKT:lla henkeä kohti (PPP) verrattuna pohjoismaihin. Viron BKT henkeä kohti on lähes nelinkertaistunut sitten vuoden 1995, kun muiden pohjoismaiden BKT henkeä kohti on noin kaksinkertaistunut. Suomen kehitys on ollut parasta pohjoismaista, ja Tanskan kehitys on ollut heikointa. Kuitenkin niin, että Ruotsin kehitys on ollut sitten finanssikriisin alun hiukan parempaa kuin Suomen.Kuva 1. BKT henkeä kohti  (PPP) Virossa ja pohjoismaissa.


Kuva 2. BKT henkeä kohti (PPP) Virossa ja pohjoismaissa kansainvälisinä dollareina.Mikäli kehitys jatkuu entisellään, Viro on seuraavan 17 vuotisen jakson jälkeen ylivertaisesti vaurain kansakunta Pohjois-Euroopassa. Pohjoismaat eivät käytännössä voi tehdä mitään tilanteensa parantamiseksi jättimäisten julkisten sektoriensa vuoksi. Mutta Viro voi tehdä paljon tilanteensa huonontamiseksi. Siksi tarvitaan malttia. Pohjoismaiden nopea taantuminen iskee myös Viroon pahasti. Kasvuero säilyy silti, kun vain pää pidetään kylmänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti