maanantai 3. maaliskuuta 2014

-1,4 prosenttia

Palkansaajien tutkimuslaitos ennusti 4.9.2012 Suomen vuoden 2012 BKT:n kasvuluvuksi 1,4 prosenttia. Tämän hetkinen ennakkoluku vuoden 2012 kasvuluvuksi on -1,0 prosenttia. PT katsoi tuolloin, että talous on selvästi kiihdyttämässä kasvuaan, ja ennusti vuoden 2013 BKT:n kasvuksi 2 prosenttia. Ensimmäinen ennakkoluku vuoden 2013 kasvuksi on -1,4 prosenttia.

Pieleen ennustamisen lahja sen kuin kasvaa. Ja suuntaus on aina sama eli tolkuton ylioptimismi vailla järjellistä perustetta. Toki muut ennustelaitokset tekevät samaa, mutta eivät ehkä yhtä karkeasti kuin PT.

PT näkee jälleen rajua talouden kiihdytystä ilmassa. PT ennustaa tämän vuoden kasvuksi 2,1 prosenttia. Toki tätä tekevät muutkin laitokset. Meneeköhän desimaali tällä kertaa oikein, kun edellisen vuoden ennuste meni vain 3,4 prosenttiyksikköä pieleen?

Ennustaminen ei ole helppoa. Se on taloustieteessä arpomista. Mutta miksi ihmeessä arpa osuu aina yltiöoptimistisiin lukuihin? Jotta ennustamisessa olisi jotain järkeä, jonkun olisi pitänyt veikata viime vuoden kasvuksi - 4,8 prosenttia. Silloin PT:n ennustekin olisi hyväksyttävissä ja ymmärrettävissä. Kukaan ei kuitenkaan ennustanut tuollaista kasvulukua sinne päinkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti