perjantai 14. maaliskuuta 2014

Soros uhkailee Eurooppaa Ruotsin kohtalolla

Kyllä. Otsikossa luki Ruotsi eikä Japani. Tosiasiassa Soros puhui tietysti Japanista ja sen 25 vuoden pysähtyneisyyden tilasta. Valitsin otsikkoon ”Euroopan taloustähti”* -Ruotsin seuraavasta syystä:


Kuva 1. Japanin ja Ruotsin BKT vuosina 1994 – 2013 (tradingeconomics.com)

Japanin pysähtyneisyys näyttäisi tilastoja tarkastellen olevan ruotsalaista taloustähteystasoa. Tammikuussa 2014 Japanin työttömyysaste oli 3,7 %. Sekään ei kuulosta kauhean kohtalokkaalta euroalueen saman hetken 12 % rinnalla.

Kyllä. Japani on ollut viimeiset 25 vakavan pysähtyneisyyden tilassa. Välissä on ollut pahamaineista deflaatiota, ja talouskasvu on ollut erittäin hidasta silloin kun sitä ylipäänsä on ollut lainkaan. Asioita on kuitenkin joskus hyvä vertailla ihan lukujen tasolla. Silloin saattaa avautua se, että toisen pysähtyneisyys on toisen ”taloustähteyttä”. Ja nämä hakatut hokemat juurtuessaan pysyvät vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen mediassa.

Jotta vertailu ei jäisi yksipuoliseksi tässä Japani ja Tanska.


Kuva 2. Japanin ja Tanskan BKT vuosina 1994 – 2012 (tradingeconomics.com)

Räjähtääkö siis Tanskan BKT  suorastaan raivokkaaseen japanilaiseen pysähtyneisyyskasvuun tulevaisuudessa taannuttuaan ensin nollakasvuun finanssikriisin jälkeen? Jos näin on, että Eurooppaa uhkaa japanilainen pysähtyneisyys, Suomeen koittaa suorastaan hyvät ajat. Japanin toipuminen finanssikriisistä kun on ollut ratkaisevasti parempaa kuin Suomen.


Kuva 3. Japanin ja Suomen BKT vuosina 1994 – 2013 (tradingeconomics.com)

Soros näkee ainoaksi kriisin ratkaisuksi vallan keskittämisen Brysseliin. Hän ei mainitse sanallakaan Länsi-Euroopan talouden ja ihmisoikeuksien kannalta jättimäiseksi ja tappavaksi paisunutta julkista sektoria, erittäin jäykkiä työmarkkinoita eikä talouden järjettömäksi paisunutta ylisääntelyä. Näissä ei Soroksen mielestä ole mitään vikaa. Riittää kunhan vain valta keskitetään Brysseliin, ja näin tukahdutetaan se pienikin mahdollisuus, että paremmin menestyvien euromaiden toimivia ratkaisuja kopioitaisiin heikommin menestyviin maihin.

Soros on aikoinaan menestynyt valuuttakaupalla ollen oikeassa paikassa oikealla hetkellä. Pakkohan tällaisen neron on oltava kaikessa ja aina oikeassa. Onhan?


*Kauppalehdestä lukemani määritelmä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti