sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Esko Valtaoja ja tieteellinen sosialismi

Esko Valtaoja tunnetaan puhtaisiin faktoihin nojaavana tieteen popularisoijana. Hänen maailmankatsomustaan ohjaavat puhtaat ja paljaat faktat. Siksipä Valtaoja on erään haastattelun mukaan ylen tyytyväinen suomalaiseen vanhoillis-sosiaalidemokraattiseen yhteiskuntaan: ”Jotakin olemme tehneet raskaasti oikein. Se on varmaa.”

Syy-seuraussuhdekin on Eskolle selvä. Paljas fakta kuuluu: ”Valtaoja korostaa, että mitä pienemmät tuloerot, sitä paremmin maalla menee.” Tieteellisen sosialismin ylivertaisuus on sittenkin siis puhdas fakta. Se ei ole maailmankatsomus- tai mielipidekysymys.

Maailmanlaajuisesti tieteellinen sosialismi johti 1900-luvulla vasemmistoaktivistien suorittamiin satojen miljoonien ihmisten kansanmurhiin ja murhiin sekä tuhansien miljoonien ihmisten elämän tuhoamiseen. Tieteellinen sosialismi kehitti Neuvostoliitossa maailman ensimmäisen ns. modernin totalitarismin ja maailman ensimmäisen teollisen kansanmurhakoneiston (GULAG). Tieteellisessä sosialismissa ihmisen ainoa tehtävä ja arvo oli palvella puoluetta. Järjestelmä riisui näin yksilöltä puolueen edessä kaikki ihmisoikeudet mukaan lukien oikeuden omaan henkeen. 1900-luvun jälkipuoliskolta ei tunneta ainoatakaan nälänhätää, joka ei olisi vasemmistoaktivistien ja tieteellisen sosialismin aiheuttama.

Meidän on testattava tasaisen tulonjaon ihanuus. Ensinnäkin on todettava, että kaikkialla siellä, missä 1900-luvulla harjoitettiin tieteellistä sosialismia oli tasaisempi tulonjako kuin nyt Suomessa jo siitä syystä, että tieteellinen sosialismi johti järjettömään väkivaltaan ja laajoihin nälänhätiin. Tieteellinen sosialismi johti äärimmäiseen absoluuttiseen köyhyyteen, ja kuvausten perusteella tämä köyhyys ylettyi aivan korkeimman hallitsevan eliitin lähipiiriin asti esimerkiksi Stalinin Neuvostoliitossa. Koettiin siis erittäin tasainen tulonjako, vaikka tuota tulonjakoa ei kvantitatiivisesti enää ole todennettavissa, sillä tilastot puuttuvat.

Maailman historian tasaisin tulonjako on todennäköisesti koettu Pol Potin demokraattisen Kamputsean tieteellisessä sosialismissa. Vasemmistoaktivisti ja punakhmeri Pol Pot kansanmurhasi 2 - 3 miljoonaa alamaistaan kolmen vuoden aikana. Vasemmistoaktivisti Pol Pot kansanmurhasi siis noin kolmasosan kansastaan. Kansa pakkosiirrettiin maaseudulle, raha lakkautettiin, yleiset tilat kuten koulut muutettiin kansanmurhakeskuksiksi. Kansaa murhattiin mm. hakkaamalla vasaralla päähän. Aseiden panokset olivat liian arvokkaita tuhlattavaksi. Taloudellinen eriarvoisuus oli käytännössä mahdotonta, sillä rahaa ei ollut olemassakaan. Kukaan ei omistanut mitään.

Nykyisin ylivertaisesti tasaisin tulonjako vallitsee Pohjois-koreassa. Pohjois-Korea on ylivoimaisesti maailman suurin ruoka-avun saaja. Siitä huolimatta nälkää ei nähdä missään niin kuin Pohjois-Koreassa. Joka neljättä Pohjois-korean asevelvollista ei kelpuuteta armeijaan varhaislapsuuden aliravitsemuksesta johtuvan vajaamielisyyden vuoksi. Nälän aiheuttama nuorten ihmisten älyllinen kehitysvammaisuus todennäköisesti veisi pohjan Pohjois-Korean talouskasvulta, vaikka maa avautuisikin ulkomaailmaan. Miljoonat ihmiset eri puolilla maata ovat jääneet kitukasvuiseksi nälän takia. Pohjoiskorealaiset teinit ovat keskimäärin 13 senttimetriä lyhyempiä kuin eteläkorealaiset teinit.

Nälkä on tietysti vain osa ongelmaa tasaisen tulonjaon tieteellisessä sosialismissa. Leirillä numero 14 syntynyt ja sieltä paennut Shin Dong-hyuk, kuvaa kuinka opettaja murhasi pienen koulutytön seitsemän riisin jyvän vuoksi karttakepillä päähän hakkaamalla, kuinka häntä hakattiin alituisesti, kidutettiin tulella, kuinka hänen äitinsä ja veljensä murhattiin näytöksessä jota kaikki lapset pakotettiin katsomaan, kuinka hän ei koskaan tuntenut myötätuntoa ketään kohtaan, kuinka vankeihin testattiin kemiallisia aseita jne.

Esko kuuluu Reino-Ritva -sukupolven älymystöön. Heille tasaisen tulonjaon tieteellisen sosialismin suunnattomat saavutukset ovat yhtä luonnollista kuin hengitys. Heidät on siihen pienestä pitäen kasvatettu. Kuten Eskon jutuista voi päätellä, tieteellisen sosialismin ylivertaisuus ei ole kokenut minkäänlaista kolausta jo kahden vuosikymmenen takaisesta romahduksestaan huolimatta. Maailma on tuon jälkeen muuttunut täydellisesti. Eskot, Reinot ja Ritvat porskuttavat kuten ennenkin tasaisen tulonjaon tieteellisellä faktatiedolla. Luulen, että 60+ ikäisestä älymystöstä lähes kaikki ovat edelleen hyvin vakuuttuneita tieteellisen sosialismin ylivertaisuudesta Eskon tapaan. Siis älymystö – tai pitäisikö mieluummin kutsua punavajakkinen älykääpiömystö.

Jos Esko olisi viitsinyt kaivaa niitä aivan oikeita faktoja, hän olisi huomannut, että vaikka Suomessa tulonjako on huimasti epätasa-arvoisempi kuin Pohjois-Koreassa, Suomi kuuluu nykyisin maailman nopeimmin taantuvien yhteiskuntien joukkoon muiden Pohjoismaiden ja Länsi-Euroopan valtioiden mukana. Suomi kun kuuluu kuitenkin heti Pohjois-korean jälkeen maailman tasaisimpien tulonjakomaiden joukkoon. Sitä paitsi, kun verrataan Suomen sodan jälkeistä nousua Kiinan Mao Zedongin jälkeiseen nousuun tai Afrikan nykyiseen nousuun, Suomen nousu vaikuttaa erittäin vaatimattomalta ja hitaalta. Eskolla on omat faktansa, mutta oikeaa vertailua nuo faktat eivät kestä. Ne pohjautuvat puhtaaseen tieteelliseen sosialismiin. Tieteellistä sosialismia puhtaampaa tiedettä ei olekaan. Esko sen tietää.

2 kommenttia:

  1. Kansallissosialismi on yksi totalitarismin muoto, jolla on hämmästyttävän paljon yhteistä sosiaalivaltiona pohjoismaiseen hyvinvointiyhteiskunnan kanssa (Liberal Fascism: The Secret History of the American Left, From Mussolini to the Politics of Meaning). Kansallissosialismin rikokset ihmisyyttä vastaan olivat suunnattoman suuria, mutta häviävän pieniä kun sitä verrataan sosialismin rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Ongelma on, että me emme tunne sosialismin historiaa sillä hollywood ja muu viihdeteollisuus ei ole ottanut sitä ohjelmistoonsa päinvastoin kuin on kansanllissosialismin laita.

    VastaaPoista