keskiviikko 28. elokuuta 2013

Kestävyysvaje ja alijäämä

Valtioneuvoston kanslian ikääntymisraportissa arvioitiin tammikuussa 2009, että kestävyysvaje olisi 1,55 miljardia euroa. Nyt kestävyysvajeen arvioidaan olevan 8 - 10 miljardia euroa.

Vuoden 2012 tammikuussa valtiontalouden rahoitusalijäämän arvioitiin vuonna 2013 olevan 5,8 mrd. euroa. Nyt tämän vuoden valtion alijäämän arvioidaan olevan 9 miljardia euroa. Samassa raportissa julkisyhteisöjen tulot ja menot arvioitiin olevan tasapainossa jo vuonna 2014.

Tänään Jyrki Katainen aikoo panna kerralla kuntoon kestävyysvajeen. Tämä aiotaan luonnollisesti tehdä lähes yksinomaan veronkiristyksillä. Joihinkin etuuksiin puututaan ja kuntien menoja yritetään karsia. Mutta varsinaiseen ongelmaan eli julkisen sektorin kokoon näillä toimilla tuskin on paljoa vaikutusta. Menot jatkavat kasvuaan kuten aina ennenkin. Siis kaikki vain järjestyy kuin itsestään kajoamatta itse ongelmaan eli julkisen sektorin hirviömäiseen koneistoon, joka näyttää luovan milloin mitäkin mielivaltaa ja kaikkea muuta paitsi hyvinvointia.

Kun vajearviot paisuvat kaksinkertaiseksi vuosittain, ihan minua jännittää jo odotella ensi vuotta, jolloin julkinen sektorin rahoitusalijäämät ja kestävyysvajeet ovat vain pahaa historiaa. Talouskin varmasti lähtee sellaiseen kiitoon, että hatussa on pitelemistä. Hyvin siis menee – ainakin niillä, jotka uskovat virallisia ennusteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti