keskiviikko 14. elokuuta 2013

Asunnottomia Suomessa ehkä jopa 150000

Mielenkiintoisen väläyksen virallisen tiedon taakse tarjoaa tänään YLE:n juttu, joka käsittelee terveyseroja kaupungeissa. Siellä luki näin:

”Oma lukunsa Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa ovat asuinosoitteettomat ihmiset, joiden joukkoa tutkijat kutsuvat "maanalaiseksi kaupungiksi". Helsingissä heitä on miltei 17 000. Joukossa on paitsi asunnottomia myös pieni määrä esimerkiksi diplomaatteja tai merimiehiä.”

Helsingissä on siis 17 000 ihmistä, jotka eivät voi antaa osoitetta, koska heillä ei ole sellaista antaa. Kourallinen noista on diplomaatteja ja merimiehiä, mutta se ei muuta jo valmiiksi pyöristettyä lukua mihinkään. Minä kutsuisin tuollaista ihmistä asunnottomaksi.

Viranomaiset ovat toista mieltä, sillä viranomaiset laskevat, että Suomessa oli vuonna 2011 7850 asunnotonta ihmistä. Tässä näyttää olevan vielä hurjempi ristiriita kuin virallisen työttömyyden ja tosiasiallisen työttömyyden välillä.

Mikäli koko maassa asunnottomuus olisi yhtä yleistä kuin Helsingissä, asunnottomia Suomessa on peräti 150 000. Tämä on kertakaikkisen hurja luku. Todennäköisesti oletus tasaisesta asunnottomuuden jakautumisesta koko maassa ei aivan pidän pakkaansa, mutta meillä ei ole parempaakaan tietoa tästä. Näin saamme vertailuluvun viralliselle asunnottomuudelle.

On ollut jo ennestään tiedossa virallisten lukujen perusteella, että pohjoismainen vanhoillis-sosiaalidemokratia tuottaa hurjasti asunnottomuutta muihin OECD maihin verrattuna, mutta tämä räjäyttää kyllä aivan uuden näkökulman.

Vertaillaan lukuja. USA:sta löytyy lukuisia lukuja asunnottomuudelle. Tämä johtuu siitä, että siellä lukuisat tahot mittaavat asunnottomuutta. Sosiaalidemokratiassa me luotamme sokeasti yhteen viranomaiseen, ja siksi ei ole nähty tarpeelliseksi tutkia asunnottomuutta riippumattomasti.

Yksi luku USA:sta on 643 000, joka merkitsee 0,2 % väestöstä. Suomen vastaava luku on 2,8 % väestöstä. Suomessa on siis neljätoista kertaa enemmän asunnottomuutta. Mielestäni tämä näkyy selvästi suomalaiskaupunkien katukuvassa. Toisinaan alkoholistien määrä ja käyttäytyminen on kirjaimellisesti päällekäyvää. On merkityksetöntä, minkä OECD-maan valitset vertailukohdaksi, saat lopputulokseksi pöyristyttäviä kertoimia.


Kysymys kuuluu, miksi juuri vanhoillis-sosiaalidemokratia tuottaa näin valtavasti asunnottomuutta? Eikö vanhoillis-sosiaalidemokratia väitä itse olevansa juuri pienen ja vähäosaisen puolella?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti