keskiviikko 14. elokuuta 2013

Käänne euroalueella?

Tänään on juhlittu taantuman päättymistä ja käännettä euroalueella. Eurostatin tilaston mukaan euroalueen BKT kasvoi 0,3 prosentin toisella neljänneksellä edellisestä vuosineljänneksestä. Edellisen vuoden vastaavaan neljännekseen verrattuna BKT supistui 0,7 prosenttia.

Vaan onko se todellinen käänne sittenkään? Kyseessä on arvio. Nämä arviot ovat karkeita. Arviosta puuttuu seitsemän valtion tiedot kokonaan. Ne ovat toki pieniä valtioita. Kuitenkin ensimmäinen arvio saattaa heittää paljonkin myöhemmistä arvioista ja lopullisesta luvusta.

Tämän vuoden maaliskuussa tilastokeskus arvioi Suomen vuoden 2012 kasvuluvuksi -0,2 %. Heinäkuussa arvio muuttui -0,8 %. Ja se on edelleen arvio. Samalla vuoden 2011 kasvuarvio muutettiin sanallakaan asiaa mainitsematta 2,8 prosentista 2,7 prosenttiin. Ja edelleen vuoden 2011 kasvuluku on arvio, joka siis voi vielä muuttua. On siis täysin mahdollista, että euroalueen kasvu muuttuukin vielä negatiiviseksi.


Jos käänne olisikin todellinen

Ilmeisesti juhlahumussa on kysymys siitä, että jos ensivuoden kasvuksi saadaan kuin saadaankin se ennustettu 1-2 prosentin kasvu, sosiaalidemokratia pelastuu ihan itsekseen. Tuskin se näin helppoa on. Japani on kasvanut sitten 1990-luvun puolivälin parhaimmillaan jopa viisi vuotta peräkkäin. Tosin erittäin hitaasti. Tämä ei ole estänyt Japanin julkisen sektorin velan kasvua huimaan yli 200 prosenttiin BKT:sta. Tällainen velkavuori on mahdollista ainoastaan erittäin alhaisilla koroilla, josta Japani on tähän asti saanut nauttia.

Vaikka euroalueella olisi nyt todellinen käänne tapahtunut, ja kasvuvuosia tulisi peräkanaa useita, euroalueen asema nopeasti taantuvana talousalueena ei muutu, eivätkä tarvittavat raa'at rakenteelliset uudistukset käy tarpeettomiksi.


USA:n ja EU:n kasvueron vuoksi USA kasvoi (PPP BKT) viime vuonna jo selvästi suuremmaksi kuin EU kokonaisuutena on. Tämä ohitettiin ilman mainintaa missään. USA:n väkiluku on 316 miljoonaa ja EU:n väkiluku on 508 miljoonaa ihmistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti