lauantai 10. maaliskuuta 2012

Saksalaiset monetaristit varoittelevat setelirahoituksesta

EKP:n entinen ekonomisti Jurgen Stark kuvaa EKP:n tasetta paitsi jättiläismäiseksi kooltaan myös laadultaan shokeeraavan huonoksi. Tase pullottaa konkurssimaiden ja konkurssiyritysten joukkovelkakirjoja. Viimeaikaista rajua setelirahoitusta Stark kuvaa hypyksi tuntemattomaan. Tässä kohtaa olisi hyvä muistella Itävalta-Unkarista ensimmäisen maailmansodan jälkeen alkanutta hyperinflaatiota. Olen ajatellut kirjoittaa tästäkin joskus.

Huolta erityisesti Saksassa on aiheuttanut TARGET2 -järjestelmä, joka on velkaannuttanut kriisimaiden keskuspankit. Velkojana on erityisesti Saksan keskuspankki. Järjestelmä ei tuota ongelmia niin kauan kun euroalue pysyy kasassa. Jos euroalue purkautuu, joutuvat keskuspankit selvitystilaan. Tällöin kriisimaiden keskuspankkien taseet osoittautuvat pitkälti roskaksi aivan kuten EKP:n tasekin. Saksan keskuspankin jättimäiset saatavat jäävät saamatta (tappiot voivat nousta 500 mrd euroon). Suomen keskuspankki on samassa veneessä. Target2 -järjestelmä on yksi vankka este eurojärjestelmän hajoamiselle.

Monetaristit pitävät erittäin tärkeänä inflaation kurissa pitämistä. Tämä onkin ollut keskupankkien johtotähti sitten 1970-luvun. Monetaristit pitävät inflaation hallinnassa rahan määrän säätelyä keskuspankkien toimesta parempana kuin keynesiläistä kulutuskysynnän tai kokonaiskysynnän säätelyä valtion finanssipolitiikalla. Keynesiläisyys joutui huonoon valoon 1970-luvun öljykriisissä. Nyt EKP on selkeästi irtautunut tästä monetaristisesta näkemyksestä. Tätä monet monetaristit pitävät erittäin vaarallisena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti