keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Uppsala kielsi suomen puhumisen työpaikalla

Tällä kertaa tämä tarina ei käsittele taloutta. Uppsalan kaupunki kielsi suomen puhumisen työpaikalla työntekijöiden kesken julkisessa tilassa. Uutinen kuulostaa korvaani tyrmistyttävältä, mutta ei yllättävältä.

Vuosikymmeniä olen ihmetellyt merkittävän vähemmistökielen Suomen erittäin heikkoa asemaa Ruotsissa. Mielestäni poliittisella tasolla ruotsin kielen asema Suomessa ja suomen kielen asema Ruotsissa tulee rinnastaa keskenään. Molemmat ovat merkittäviä vähemmistökieliä maissaan.

Ehdotan siis Ruotsin mallin mukaisesti, että lähes kaikki ruotsinkieliset peruskoulut lakkautetaan. Kaikki ruotsinkieliset yliopistot, keskiasteen koulut ja ammattikoulut lakkautetaan. Ruotsin kielen opetus kouluissa lakkautetaan. Ruotsin puhuminen työpaikoilla kielletään. Lähes kaikki ruotsinkieleen viittaavat sanat juuritaan paikannimistä. Ruotsinkielinen viranomaisinformaatio lakkautetaan, samoin kuin ylen ruotsinkieliset ohjelmat pääosin. Näillä ja monilla muilla toimilla saisimme ruotsin kielen tasa-arvoiseen asemaan suomen kielen kanssa. Olemmehan kopioineet kaiken muunkin viimeisten vuosikymmenien aikana Ruotsista. Miksi emme kopioisi tätäkin?

Kaikki me olemme tasa-arvoisia – toiset vain ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. Erityisesti suomalaiset tuntuvat Suomen oman poliittisen eliitin mielestä olevan niitä vähemmän tasa-arvoisia. Ilmiö ei ole uusi. Kun Stalin kansanmurhasi suomalaisväestön 1930-loppupuolella sosialistisessa Neuvosto-Karjalassa, Suomi ei nostanut pikkurilliäkään. Kun suomen kielen asemaa Ruotsissa poljetaan, Suomi ei äännähdäkään. Telebanitaistelijalla on ihmisoikeutensa ainakin, jos amerikkalainen pommi mutiloi hänet. Pitäisikö suomalaisen saada ihmisoikeudet asui hän sitten Suomessa tai Ruotsissa? Miksi meillä on näin heikko itsetunto kansankuntana?


Kirjelmä Euroopan neuvostolle http://www.sverigefinne.nu/CE_anmalan.pdf

1 kommentti:

  1. noilla kielillä nyt ei vain mitään tekemistä toistensa kanssa. Eihän muumi ja riikki edes ymmärrä toisiaan enään puhutulla kielellä, kirjallisesti kylläkin.

    Parempi tapa ois boikotoida ruotsalaisia tuotteita, yrityksiä ja niitä jotka käyvät kauppaa ruotsin kanssa. Eikä sovi unohtaa ruotsiin matkaavien valistus että ovat tukemassa sortohallintoa.

    VastaaPoista