maanantai 25. kesäkuuta 2012

Vihreä talous pelastaa lännen?

Tänään kauppalehden analyysi valistaa Suomea siitä, että Suomen pitäisi satsata enemmän yllätys yllätys vihreään talouteen. Tanskasta kuulemma pitäisi ottaa ihan mallia. Vihreää taloutta onkin hoettu ilman sisältöä viimeiset vuodet taukoamatta.


Mitä on vihreä talous?

Wikipedia opastaa, että ”Vihreä talous tarkoittaa talousjärjestelmää, jossa ekosysteemin hyvinvointi otetaan huomioon kiinteänä osana järjestelmää.” Vihreä talous hylkää perinteisen taloustieteen ja sitäkautta mm. hyödyn maksimoimisen. Rahan sijaan satsataan ”luonnon pääomaan”. Globaali toiminta unohdetaan ja keskitytään paikalliseen toimintaan. Vihreän talouden päämäärät ovat sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja ekologinen vastuullisuus. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus on perinteisesti ollut synonyymi tasaiselle tulonjaolle.

Cleantech on vihreän talouden keskiössä. Cleantech siis hylkää globaalit markkinat ja voiton tavoittelun. Sen sijaan se satsaa sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen ilmeisesti jakamalla varoistaan sosiaalietuuksia tasaisen tulonjaon aikaansaamiseksi.


Suomi vihreän talouden menestystarinana

Suomessa sanotaan olevan 2000 Cleantech-yritystä. Siis 2000 yritystä, jotka ovat luopuneet voitontavoittelusta, kansainvälisestä kaupankäynnistä ja rahasta toimintansa mittarina. Näiden sijaan nämä yritykset ilmeisesti jakavat varoistaan sosiaalietuuksia niille, joilla on pienemmät tulot kuin yritysten johtajilla. Muutenhan tasainen tulonjako ei toteudu.

Vihreän talouden Cleantech-yritysten malleiksi mainitaan mm. Wärtsilä, Metso, Kemira, Outotec, ABB, YIT jne. Nämä yritykset ovat siis luopuneet opin mukaan voitontavoittelusta ja globaaleista markkinoista. Sen sijaan ne nyt kilpailevat tasaisen tulonjaon puolesta. Hienoa!

Suomi on perinteisesti ollut vientiriippuvainen maa. Vihreässä taloudessa ei sallita globaalia taloutta. Eli vihreä talous ei salli vientiä eikä tuontia määritelmänsä mukaan. Jos kerran taloutemme pahimpia ongelmia on vientiteollisuuden poistuminen maasta, millä logiikalla vihreä talous pelastaa taloutemme?

Joskus tuntuu, että maamme elinkeinopoliittisessa johdossa ja mediassa ei kaikki ole kunnossa yläpäässä. Parempi järjetön hokema tämä Cleantech on kuitenkin kuin bio- ja nanotolkuttaminen muutama vuosi takaperin. Cleantechia meillä tulee aina olemaan ainakin nimeksi, kun kaikki jotakuinkin toimivat yritykset nimetään cleantech-yrityksiksi. Nano- ja bioteknologiassa oli se huono piirre, että olisi pitänyt valtion tuella synnyttää aivan uusia toimialoja. Luonnollisesti se ei onnistunut. Cleantech on sen sijaan jo nyt osoittautunut valtavaksi menestykseksi, ja valtavana menestyksenä se säilyykin niin kauan kuin täällä jonkinlaista ihmiselämää tavataan.

Lopuksi täytyy selvennykseksi todeta, että tässä jutussa on aimo annos kärjistystä mukana kuten monessa muussakin jutussani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti