lauantai 16. kesäkuuta 2012

Hollanti pyytää kolmatta hätäapupakettia euromailta

Hieman oudon kuuloinen otsikko? Tottahan se ei olekaan. Kuvittelin vain sen nykyiseen nähden käänteisen tilanteen, jossa valtionlainaoblikaatioiden korot olisivat alhaalla 2 prosentissa kautta euroalueen ja asuntolainojen korot olisivat saavuttaneet 7 % tason.

Tässä tilanteessa todellisuus olisi juuri otsikon kaltainen. ”Vahva”, ”euroalueen taloustähti” Hollannin BKT:n nähden absurdin laaja finanssisektori (luokkaa 450 % BKT:sta) olisi romahtanut valtion syliin. Rippeitä tästä sektorista pidettäisiin yllä euroalueen hätäapupaketeilla.

Hollannin kotitalouksien velkaantumisaste on 250 %. Sama luku Italialla on 65 % ja USA:lla 114 % (2010). Velkaantumiselle tulee seinä vastaa joskus vaikka korot pidettäisiin kuinka matalalla. Kaupan myyntiluvut romahtivat Hollannissa 11% huhtikuussa, mikä oli heikompi luku kuin Espanjassa (9,7%).

Hollannin jättimäinen finanssisektori yrittää kirittää EU:n 9 % core Tier 1 pääomavaatimuksiin heinäkuuhun mennessä. Lainahanat kiristyvät. Kun kansa on elänyt jatkuvan lisävelkaantumisen varassa, rahat loppuvat. Samaan aikaan hallitus säästää. Julkinen velka kasvaa, vaikka se ei olekaan ollenkaan pahimmasta päästä.

Puolella miljoonalla hollantilaisella on asuntovelkaa enemmän kuin asunnon arvo on tällä hetkellä. Asuntolainoja ei lyhennetä. Asuntojen hinnat ovat pudonneet kuitenkin vasta 11 % huipustaan.

Jos siis inflaatio kiihtyy ja korot nousevat jonakin päivänä, kuinka käy Pohjois-Euroopan? Ei hyvin. Ei varmasti hyvin sanon minä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti