keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Yksityiset palvelut eivät tulevaisuudessa työllistä kuten ennen

Internet syö kaupan alan työpaikkoja tulevaisuudessa. Kodinkonekauppa kulkee tässä muiden edellä. Kodinkonekauppa sulki viime vuonna 90 kivijalkamyymälää. Verkkokauppojen kustannusrakenne on keveämpi niin, että verkkokaupat voivat pitää pienempää katetta kuin kivijalkamyymälät. Samalla tuotevalikoima on internetkaupoissa selvästi parempi. Tehokkaampi toiminta tappaa kivijalat. Verkkokauppa nappaa arviolta jo neljänneksen kodinkoneiden kaupasta. Muutoksen tahti todennäköisesti vain kiihtyy, ja se leviää kaikkeen kauppaan.

Seurauksena tästä on se, että suurin yksityisten palveluiden työllistäjä kauppa ei tulevaisuudessa pysty enää työllistämään samaa määrää kuin nyt (noin 300 000 henkilöä). Kauppa tehostuu merkittävästi, ja toimijoiden määrä pienenee. Lisäksi kauppa kohtaa merkittävää ulkomaista kilpailua kansainvälisistä verkkokauppajäteistä.

Muut yksityiset palvelut ovat riippuvaisia kotitalouksien ostovoiman kehityksestä, julkisesta sektorista ja teollisuudesta. Kotitalouksien ostovoima on kääntymässä laskuun, julkisen sektorin työllistävä vaikutus riippuu tulevaisuudessa entistä enemmän ulkomaisista luotottajista ja teollisuus poistuu maasta. Palveluyhteiskunta viimeisenä toivona osoittautuu tolkuttomaksi haihatteluksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti