torstai 27. syyskuuta 2012

Kotimaisten pankkien peruspankkitoiminnan tuotto romahtanut


Pitkään levy on toistanut sitä, kuinka hyvässä kunnossa kotimainen pankkitoimintamme on (Näin varmasti onkin – toistaiseksi). Lisäksi viime syksystä lähtien pankit ovat rivakasti nostelleet korkomarginaalejaan. Tämän luulisi entisestään parantavan pankkien tuloksentekokykyä.

Toisin kävi. Rahoituskate eli korkokate laski 51 prosenttia verrattuna edellisen vuoden vastaavaan neljännekseen. Edelliseen neljännekseen verrattuna rahoituskate laski 47 prosenttia. Rahoituskate on laskenut jyrkästi koko vuoden. Rahoituskate sisältää saamisten ja velkojen sekä leasingtoiminnan sopimuksen mukaisen katteen. Rahoituskate kuvaa niin sanotun peruspankkitoiminnan tuottoa.

Rahoituskatteen supistumista selitetään lähinnä korkokulujen kasvulla. Kotimaisten pankkien korkokulut olivat neljänneksen aikana 1,4 miljardia euroa, mikä on 476 miljoonaa euroa enemmän kuin vuotta aiemmin. Pankkien tulos ei kuitenkaan ole romahtanut, sillä se mitä peruspankkitoiminnassa menetettiin saatiin takaisin huimalla tulosparannuksella arvopaperikaupassa ja valuuttatoiminnoissa. Arvopaperikaupan ja valuuttatoiminnan nettotuotot olivat neljänneksen lopussa 688 miljoonaa euroa, mikä on 767 prosenttia enemmän kuin vuoden 2011 toisella neljänneksellä ja 123 prosenttia enemmän kuin edellisellä neljänneksellä.

Edelleen luottotappiot ovat olemattomalla tasolla. Samoin edelleen luottokanta paisuu rajua tahtia. Pankkien taseet kasvoivat 24 prosenttia vuoden takaisesta. Velkakuplan puhkeaminen ajoittuessa korkojen nousuun, pankkikriisi tulee myös Suomessa iskemään kaikesta päätellen nopeasti ja lujaa ottaen huomioon sen, että pankit eivät näytä pystyvän pitämään peruspankkitoimintaansa hyvässä tuloskunnossa edes olemattomien korkojen ja olemattomien luottotappioiden aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti