perjantai 14. helmikuuta 2014

Tuontiruokariippuvuus kasvaa

Suomen tuontielintarvikeriippuvuus kasvaa ruokatuonnin kasvaessa ja viennin mataessa paikallaan. Tullin graafi kertoo asian.

Kuva 1. Elintarvikkeiden tuonti ja vienti kuukausittain 2009-2013. Tulli

Suomen alijäämä elintarvikkeissa vuonna 2013 kasvoi 3 miljardiin euroon. Elintarvikekaupan alijäämän arvo on yli kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Suomi pystyy ruokkimaan kansansa aina vain heikoimmin. Neljäsosa suomalaisten syömästä ruuasta tulee ulkomailta.

Tilanne ei kuintenkaan ole yhtä paha kuin Ruotsissa. Vuonna 2012 Ruotsin elintarviketaseen alijäämä oli yli 5 miljardia euroa.

Maa- ja metsätalousministeriö tavoittelee Suomesta vietävän ruuan määrän kaksinkertaistamista vuoteen 2030 mennessä. Tämä on jälleen niitä tavoitteita, jota on vaikea ymmärtää millä edellytyksillä tavoite aiotaan saavuttaa. Hallitus tuskin on nyt tai tulevaisuudessa tekemässä mitään mikä voisi asiaa edistää. Kapuloita heitetään sen sijaan rattaisiin kiihyvää tahtia verotuksen kiristymisen muodossa.

Suomen tärkeä ruuan tuontimaa on Viro. Viron elintarvikekaupan tase on tasapainossa ollen alijäämäinen vuonna 2013 noin 50 miljoonaa euroa. Viron elintarvikevienti on noin 1,6 miljardia euroa vuodessa siten ollen yhtä suuri kuin Suomen elintarvikevienti (1,6 miljardia euroa).

Elintarvikekaupan taseella ei normaaliolosuhteissa ole merkitystä. Vaikeissa kriisiolosuhteissa elintarviketuotanto voi kuitenkin nousta suureen arvoon. Huoltovarmuuden vuoksi kansan ruokahuoltoa ei pitäisi päästää liian tuontiriippuvaiseksi. Ruotsin tilanne on mielestäni jo hälyttävä varsinkin kun Ruotsin luonnon olosuhteet ovat hyvät ruoan alkutuotannolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti