tiistai 4. helmikuuta 2014

Kylmää vettä niskaan euroalueelle kehittyviltä markkinoilta

FED:n laukausema pääomapako kehittyviltä markkinoilta on aiheuttanut kehittyvien markkinoiden pörssien voimakkaan laskun. Tämä lasku näyttää tarttuneen nyt läntisiinkin pörsseihin.

Nyt kun jälleen kerran euroalueelle on viritetty toiveikkaat kasvuennusteet tälle vuodelle, kaadetaan saavista kylmää vettä niskaan – tällä kertaa kehittyviltä markkinoilta. Euroframe arvioi, että euroalueen kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna 1,3 ja ensi vuonna 1,6 prosenttia.

Kehittyvien markkinoiden pääomapako tuskin tulee jäämään ilman reaalitaloudellisia seurauksia. Ja kun niitä tulee, euroalue kaikkein heikoimpana lenkkinä maailmataloudessa ottaa tästä osansa täysimääräisesti. Toiveet edes yhden prosentin kasvusta tälle vuodelle voi jo varmasti unohtaa. Sama koskee toki Suomeakin.


Uskotalous

Euroalueen talous ja siinä mukana Suomen talous on muuttunut uskotaloudeksi. Me uskomme, että huomenna kajastaa valo kirkkaammin. Ja kun se huominen ei tuo valoa, sitten ylihuominen tuo. Vaan ei tuo. Pitäisi varmaan tehdä jotakin muutakin kuin vain uskoa.

Uskotalouden arvojohtajina ovat toimineet ekonomistit. Tämän päivän kauppalehdessä Danske Bankin Lauri Uotila sanoo, että Suomen hallituksen hallitusohjelma perustui koko hallituskauden kasvuodotuksille, mutta talous on kehittynyt heikosti jo vuosia. Koko ohjelma rakentui optimistisille, lopulta väärille kasvuarvioille.

Kysynkin Laurilta, että mistä nämä jatkuvasti ja alituisesti ylioptimistiset väärät kasvuarviot tulevat? Ei kai Lauri sinulla ole ollut näppisi pelissä? Eikö olisi parempi tunnustaa, että tässä maailmantilanteessa, jossa talous ei enää taantuvissa länsimaissa toimi kuten ennen, ennustaminenkin on vaikeampaa ja se näyttää tuottavan pelkkää harhaista luottamusta tulevaan, jossa ei kuitenkaan reaalisesti toivoa ole ilman että ryhdytään oikeasti töihin?


Hyöty irti

Sijoittajalle ja etenkin Swing-tyylisesti sijoittavalle tämäkin tilanne voi kuitenkin tuoda tuottoisia kauppoja. Alla olevassa kuvaajassa on seuraavista ETF-tuotteista koottu indeksi: BRIS, EDZ, BZQ ja EUM. Kaikki ovat kehittyvien markkinoiden short-rahastoja ja osa niistä on leveroitu. Näihin tuotteisiin voi kuka tahansa sijoittaa esimerkiksi Nordnetin kautta.

ETF-indeksi: BRIS, EDZ, BZQ ja EUM

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti