keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Lama yllättää jälleen


Teollisuuden suhdannenäkymät painuivat tuoreimmassa EK:n suhdannebarometrissa lähelle finanssikriisin alun vuoden 2008 synkimpiin näkymiin. Saldoluku sai arvon -32, kun vuoden 2008 syvin lukema teollisuudessa oli noin -40.

Nyt kulmakerroin alas on huomattavasti jyrkempi kuin finanssikriisin alussa. Teollisuuden saldoluku laski negatiiviseksi jo vuoden 2007 kesällä ja alamäkeä pohjalle kesti yli vuoden. Nyt teollisuuden saldoluku laski negatiiviseksi vasta kesällä 2012. Meno on huomattavasti jyrkemmin alas kuin vuonna 2008.

Näkymien äkillinen syvä huononeminen ei vielä tarkoita sitä, että ensi vuonna mennään BKT:ssa yhtä syvälle kuin vuonna 2009, mutta nykyiset talousennusteet vuodelle 2009 vaikuttavat nyt tolkuttomalta toiveajattelulta.

Esimerkiksi Palkansaajien Tutkimuslaitos PT arvioi keväällä ensi vuoden kasvuksi 2,6 %, ja vielä syksylläkin PT arvioi ensi vuoden kasvuksi 2 %. Vuoden 2009 ennustevirheet olivat luokkaa 8 prosenttiyksikköä. Jälleen kerran nähdään, että ennustelaitokset tulevat korjaamaan ennusteitaan erittäin hitaasti, ja ennustevirheet ovat valtavia. Vanha hyvä kansansananparsi ”Ei koske Suomea” täytynee ottaa jälleen käyttöön.

Rakentamisessa (saldoluku -48) ja palveluissa (saldoluku -19) on vielä matkaa finanssikriisin alun syvimpiin lukuihin, mutta nekin laskevat jyrkemmin tai yhtä jyrkästi kuin vuosina 2007-2008.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti