torstai 4. lokakuuta 2012

Euroopan pankkiviranomainen EBA ja kymmenen kriisipankkia


Euroopan pankkiviranomaisen EBA löysi tänään julkaistussa paperissa peräti 10 kriisipankkia Euroopasta. Kuusi näistä sijaitsee Kreikassa. Yhtään espanjalaista kriisipankkia EBA ei löytänyt.

Euroalueen valtionvarainministerit ovat sopineet 100 miljardin pankkituesta espanjalaisille pankeille. Kuitenkin EBA:n mielestä espanjalaiset pankit ovat hyvässä tai erinomaisessa kunnossa. Turhaanko näitä pankkitukia maksetaan?

EBA on tullut tunnetuksi ”tiukoista” pankkien stressitesteistään. Taannoisessa stressitestissä EBA totesi irlantilaisten pankkien Allied Irish Bank (AIB), Bank of Ireland (BoI) ja Anglo Irish Bank -pankkien olevan hyvässä tai erinomaisessa kunnossa. Heti stressitestin jälkeen Irlannin hallitus loi pankeille uuden jättipankkitukipaketin.

Björn Wahlroos sanoo, että ”että iso osa eurooppalaispankeista on konkurssikypsiä”. Loistavassa linjassa nämä eri toimijoiden lausumat ovat. Uskon, että Wahlroos on pidemmässä juoksussa oikeassa kriisin jatkuessa vielä vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Kyse on luokkaa 30 000 – 50 000 miljardin euron omaisuusmassasta, josta kriisiolosuhteissa ongelmasaatavien kokonaisluokka saattaa nousta 5 000 – 10 000 miljardiin euroon. Siis lukuisat tai lukemattomat 100 miljardin euron pankkitukipaketit odottavat saajiaan. Mikään ERVV-viritys (Euroopan rahoitusvakausväline) ja myöhemmin EVM (Euroopan vakausmekanismi) ei riitä näiden maksamiseen ilman jatkuvaa rahaston paisuttamista.

ERVV:n takuumiehiä ovat euroalueen valtiot. ERVV rahoittaa tulevaisuudessa kaatuvat valtiot, jotka siis nämä valtiot takaavat ERVV:n toiminnan. ERVV siis rahoittaa jatkossa pankkien ja kaatuvien valtioiden toiminnan, joista siis valtiot takaavat taas ERVV:n toiminnan. Loistava kehä. Mielenkiintoista seurattavaa ERVV:n luottoluokituksen kehitys on jatkossa. Tähän ei voi muuta lisätä kuin, että heh heh.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti