keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Nyt on kevennettävä työn verotusta voimakkaasti

Sipilän hallitusohjelma toteaa: ”Verotuksemme on ennätyskireää. Kilpailukykymme ei kestä enää korkeampaa veroastetta, joten sen kiristäminen ei ole mahdollista. Toisaalta tässä tilanteessa emme voi sitä keventääkään. ”

Miksi tässä tilanteessa työn verotusta ei voisi keventää? Tämä on sama kuin sanoisi, että tässä tilanteessa meillä ei ole vara pienentää työttömyyttä eikä lisätä taloudellista toimeliaisuutta eli kasvua.

EU-alueella työttömyyden verojoustoksi on saatu lukema 0,32. Tämä tarkoittaa, että toteutettavan yhden prosenttiyksikön ansioverotuksen kevennyksen vaikutus työttömyysasteeseen olisi noin prosenttiyksikön kolmannes.

http://retro.tek.fi/tek-lehti/TEK-TA503/503s22.pdf

Koska työn verotuksen alentaminen ei maksa itseään takaisin kokonaan talouskasvulla, on julkisen sektorin säästöjä kiihdytettävä. Tämä on voimakkain mahdollinen satsaus tulevaisuuden kasvupotentiaalin parantamiseksi, kuten totean blogini jutussa http://tarinoitataloudesta.blogspot.fi/2012/11/liikalihavuus-tappaa-myos-kansakunnat.html. Vanhoilliset vasemmistoekonomistit kiinnittävät julkisen sektorin säästöissä kaiken huomion ainoastaan lyhyen aikavälin negatiivisen kasvuvaikutukseen. Kasvun lisäksi julkiset säästöt parantavat ihmisoikeustilannetta sitä enemmän mitä laajempi julkinen sektori järjestelmässä on. Ääriesimerkkeinä tästä ovat vasemmistososialistiset Maon Kiina ja Pol Potin Kambodža.

Me emme yksinkertaisesti pärjää enää sillä, että USAn ja Länsi-Euroopan vanhoillisvasemmisto ylistää vanhoillissosiaalidemokraattisen yhteiskuntajärjestyksemme ylivertaisesti maailman parhaaksi aivan kuten se piti ennen vasemmistososialismin romahdusta Neuvostoliittoa ja Maon Kiinaa paratiisina. Punavajakkien, oli nämä sitten Paul Krugmanin kaltaisia vasemmistoekonomisteja tai muita, ylistystä ei voi syödä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti