perjantai 22. toukokuuta 2015

Käännettä ilmassa Brasiliassa?

Brasilian realin arvo dollareissa on laskenut vuoden 2011 huipulta arvosta 0,65 tämän päivän 0,33 dollariin (22.5.2015). Laskua on tullut lähes 50 %. Koska realin devalvoituminen on tapahtunut suhteellisen tasaisesti 4 vuoden aikana, ei asia ole synnyttänyt suuria otsikoita päinvastoin kuin Venäjän ruplan romahdus.


Kuva1. Brasilian real USA:n dollareilla vuosina 2008 – 2015.

Luonnollisesti osakekurssit ovat käyttäytyneet samoin. São Paulon pörssin IBOVESPA-indeksi pohjasi näillä näkyminen jo 2014 keväällä, mutta EWZ-ETF ei sitä vielä tuolloin tehnyt. EWZ-ETF:n ja IBOVESPAn osakesalkku poikkeavat hieman toisistaan.


Kuva 2. Brasilian IBOVESPA-indeksi ja EWZ-ETF vuosina 2010-2015

Pääomapako on seurausta vuodesta 2012 alkaen kestäneestä matalasuhdanteesta, jolloin vuosittainen talouskasvu on vaihdellut välillä 0,3 % ja 2,5 %. Tuoreimmassa ennusteessa Brasilian talouden ennustetaan taantuvan -1,0 % tänä vuonna.


Kuva 3. Brasilian talouskasvu vuosina 2001 – 2019.

São Paulon pörssin tunnusluvut näyttävät jo houkuttelevia lukemia. Suhdannekorjattu P/E-luku (CAPE) on lukemassa 8,8 (27.2.2015), ja samoin houkuttelevia ovat hinta/kassavirta (PC), hinta/nettovarallisuus (PB) sekä osinkotuotto (DY).

http://www.starcapital.de/research/stockmarketvaluation

Brasilian julkisen sektorin kulutus suhteessa bruttokansantuotteeseen ei ole kasvanut 2000-luvulla, ja julkisen sektorin kulutus on Länsi-Eurooppaan verrattuna erittäin matalalla tasolla. Tämä matala taso on säilynyt nykyisen vasemmistolaisen Dilma Vana Rousseffin johdolla. Siten julkinen sektori ei ole este maan nopean talouskasvun jatkumiselle myös tulevaisuudessa.


Kuva 4. Brasilian julkinen kulutus suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Työttömyys on noussut hieman taantuman aikana Brasiliassa ja on nyt lukemassa 6,4 %. Tämä on kuitenkin edelleen erittäin matala lukema verrattuna Länsi-Eurooppaan ja erityisesti pohjoismaisiin hyvinvointiyhteiskuntiin, joissa tyypillisesti on äärimmäisen massiiviset piilotyöttömyysreservit.

Inflaatio on noussut 8 % tasolle aiemmasta 6 % tasosta. Julkisen sektorin velka suhteessa bruttokansantuotteeseen on 59 %, ja se on pysynyt vakaana viimeiset kymmenen vuotta. Maa ei velkaannu huolimatta taantumasta. Kauppatase oli ensimmäisellä neljänneksellä 2015 positiivinen, ja on pysynyt 2000-luvulla enimmäkseen positiivisena lukuun ottamatta vuosia 2013 ja 2014. Vaihtotaseen ylijäämä on kasvattanut 360 miljardin dollarin valuuttareservit. Maan rahoitussektori on taantumasta huolimatta vakaa.


Johtopäätelmä


En näe mitään syytä, miksi Brasilia ei voisi palata aiempaan erittäin nopeaan talouskasvuun. Käänne osakemarkkinoilla on joko nyt käsillä tai se tapahtuu lähitulevaisuudessa. Sijoittajaa tukee erittäin alhainen realin arvo samaan tapaan kuin ruplan romahdus teki Venäjän osalta alkuvuodesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti