keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Läntiset osakemarkkinat merkittävästi yliarvostettuja

Warren Buffettin mielestä osakepörssin kokonaismarkkina-arvo suhteessa kansantuotteeseen (Total Market/GNP Ratio) on ”luultavasti paras yksittäinen mittari siitä, millainen arvostustaso on annetulla hetkellä”. 24.3.2015 tämä mittari näytti eri pörsseissä tältä. Tässä indikaattorissa kansantuotteen tilalla on bruttokansantuote, ja indikaattoria on vahvistettu Shiller P/E -luvulla.
Kuva 1. Kokonaismarkkina-arvo suhteessa BKT:n maaliskuussa 2015 läntisillä ja kehittyvillä markkinoilla

Yli 115 % arvon saavat markkinat ovat merkittävästi yliarvostettuja. Näin ollen Sveitsi, Belgia, Japani, Ruotsi, Singapore, Kanada, Britannia, USA ja Australia ovat merkittävästi yliarvostettuja markkinoita. Alle 50 % arvon saavat markkinat ovat merkittävästi aliarvostettuja. Näitä markkinoita ovat Italia, Venäjä, Meksiko, Brasilia ja Indonesia. Italia vaikuttaa poikkeukselta läntisillä markkinoilla.

Tällä sivustolla on lisäksi tietoja odotettavissa olevista tuotoista eri markkinoilla (http://www.gurufocus.com/global-market-valuation.php). Sen mukaan Saksasta, Japanista, USA:sta, Sveitsistä, Ruotsista ja Ranskasta ei ole odotettavissa tuottoja tulevaisuudessa mikäli sijoitukset tekee nyt.


Vaikuttaa siltä, että keskuspankkien ja hallitusten elvyttävä finanssipolitiikka pumppaa läntiset osakemarkkinat kuplaan. Kuplan paisuminen voi toki jatkua vielä pitkään, sillä koroista ei ole läntisillä markkinoilla odotettavissa lähes millään aikavälillä tuottoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti