lauantai 29. marraskuuta 2014

Kotitalouksien talletuskanta supistuu

Kotitalouksien talletuskanta supistuu yhteiskuntamme taantuessa voimakkaasti. Talletuskannan supistuminen viittaa siihen, että varakkaammatkin kotitaloudet joutuvat turvautumaan talletuksiin käytettävissä olevien tulojen supistuessa.

Syyskuussa 2012 kotitalouksien tallatuskanta oli 83 125 miljardia euroa. Syyskuussa 2014 talletuskanta oli enää 80 922 miljardia euroa. Samaan aikaan kotitalouksien lainakanta nousi 113 909 miljradista eurosta 118 428 miljardiin euroon. Suomessa kotitaloudet jakautuvat jyrkästi velkaisiin ja velattomiin kotitalouksiin, joilla on talletuksia.


Näitä erittäin synkkiä kuvia piirtäessäni, olen pitkälle pystynyt ulkoistamaan synkkyyden itseni ulkopuolelle, sillä taantuminen ei ole koskenut perhettäni tähän mennessä. Nyt alkaa olla kuitenkin selvää, että voimakkaasti taantuvan vanhoillis-sosiaalidemokratian sirppi iskee ennemmin tai myöhemmin minuunkin. Näyttää silti, että vanhoillis-sosiaalidemokraattisella yhteiskunnalla ei ole elinaikaa enää kymmentäkään vuotta. Se tietää väistämättä suurta elämänmuutosta itsellenikin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti