lauantai 20. syyskuuta 2014

Kiina on nyt suurin

Kiina ohittaa näinä päivinä USA:n talouden maailman suurimpana taloutetana mitattuna ostovoimapariteetilla. Tämän piti tapahtua vasta vuonna 2019. Kiinalaisen elintaso on vielä hyvin kaukana amerikkalaisen elintasosta. Ero kuiten tasoittuu vauhdilla.

Kehittyvien maiden kompurointi taloudessa viime aikoina on saanut monet menneisyyden ihailijat uskomaan, että kehittyvien ja kehitysmaiden viime vuosikymmenien erittäin raju talouskasvu on pysyvästi ohi. Ja tämän vuoksi länsitaloudet voisivat säilyttää asemansa.

Lyödään koskaan sanomattomat faktat pöytään. Länsi-Eurooppa ja pohjoismaat ovat olleet sitten sosialismin romahtamisen 1990-luvun alussa maailman nopeiten taantuva talousalue Japanin ohella. Näillä talousalueilla talouskasvu on siis ollut alhaisin. World Economic Forum löytää edelleen maailman kilpailukykyisimmät maat juuri tältä alueelta. Tämä synkentää entisestään alueen näkymiä. Talouskasvun ero muuhun maailman ei ole kapenemassa vaan se on levenemässä. Länsi-Eurooppa taantuu nopeammin kuin koskaan ennen.

Otetaan lukuja. Vuoden 2013 kasvulukuja:

Länsi-Afrikka 6,7 %
Etelä-Afrikka 3,0 %
Pohjois-Afrikka 1,9 %
Itä-Afrikka 6,2 %
Keski-Afrikka 3,7 %
Kehitysmaat 4,5 %
Venäjä 1,3 %
Kiina 7,7 %
Brasilia 2,3 %

Suomi -1,2 %
Ruotsi 1,5 %
Tanska 0,4 %
Euroalue -0,4 %
USA 1,9 %

Maailma 2,9 %


Maailmantalouden kasvu 2,9 % vuonna 2013 peittää mukavasti sen tosiasian, että kun länsi taantuu muu maailma jatkaa kompuroinnista huolimatta nopeaa kasvuaan. Lännen paino kun maailmantaloudessa on edelleen erittäin suuri, ja se painaa maailmantalouden kasvun suhteellisen alhaiseksi.

Edellinen lista on siis vain yhden vuoden lukuja. Mutta nämä luvut toistuvat vuodesta toiseen samansuuntaisena, ja vuosikymmenen keskikasvu jos niitä jossain olisi saatavilla on hyvin samansuuntainen.

Tänä vuonna maailmantalouden odotetaan kasvavan 3,6 %, ja kehitysmaiden ja kehittyneiden maiden kasvukuilu pysyy yhtä suurena kuin viime vuonnakin.

Ennusteeni on, että 2040-luvulla Suomi on yksi maailman köyhimpiä ja väkivaltaisimpia maita. Tämä ennuste on todennäköisesti liian optimistinen kuten oli USA:n taantuminen suhteessa Kiinaan. Fundamentit kun ovat pysyvästi Suomea vastaan eikä tämä maa pysty sellaisiin radikaaleihin uudistuksiin (julkisen sektorin ja verotuksen alasajo), jotka Suomen voisi pelastaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti