sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Virossa koodarin keskipalkka 2340 euroa kuukaudessa

Vuonna 2013 ohjelmistosuunnittelun ja ohjelmistokonsultaatioalan keskipalkka oli 2340 euroa kuukaudessa Virossa. Virolainen lääkäri ansaitsi samaan aikaan keskimäärin 1941 euroa kuukaudessa. Suomessa lääkäri ansaitsee kaksi kertaa enemmän kuin ohjelmistosuunnittelija. 

Tämä heijastelee erittäin kovaa työvoimapulaa Viron ohjelmistosuunnittelun alalla. Palkan muodostus Virossa osoittaa, että työmarkkinat toimivat Virossa. Työvoimapula nostaa niiden alojen palkkoja, joilla pula on suurin. Palkat ohjaavat myös koulutusta voimakkaasti sinne, missä työvoimapula on suurinta.

Virolaisten palkat kasvavat edelleen 7,9 % vuosivauhtia (2013), vaikka palkkojen kasvuvauhdin väitetään laskeneen (YLE). Kasvuvauhti vaihtelee eri aloilla muutamasta prosentista 20 % vuosikasvuvauhtiin. Suomessa monella alalla palkkataso laskee.

Viron palkkatilasto on mielenkiintoinen. Koska autojen korjaajista on pula, saavat automekaanikot viidenneksi korkeinta palkkaa Virossa. Samoin on rakennusalalla. Rakennusalalla on kova pula työvoimasta ja rakennusmiehet saavat suurin piirtein yhtä suurta palkkaa kuin automekaanikot. Noin yritysten keskijohdon verran palkkaa tulee trasselimiehille ja remonttireiskoille.

Pohjilta näyttävät löytyvän opettajat, siivoojat ja kiinteistöhuolto. Opettajien palkkaus on reippaasti alle keskipalkan. Opettajat saavat palkkaa selvästi alle puolet siitä mitä automekaanikot.


Oliko Karl Marx oikeassa?

Perinteinen marxismi-leninistinen ja myös sosiaalidemokratioissa vallalla ollut teoria väittää, että vapaat työmarkkinat aiheuttavat suunnattomat tuloerot köyhimpien kuollessa kaduille nälkään. Teorian paikkansapitävyyttä voidaan helposti testata vertaamalla Suomen ja Viron työmarkkinoita. Suomessa vallitsee perinteiset sosiaalidemokraattis-korporatiiviset työmarkkinat. Palkanmuodostuksesta päättävät työmarkkinakorporaatiot (SAK, EK). Markkinoilla ei ole osaa eikä arpaa palkanmuodostukseen.

Siivousala on alhaisimmin palkattu ala Virossa. Virolainen lääkäri ansaitsee bruttona 3,5 kertaa enemmän kuin virolainen siivooja. Suomessa lääkäri ansaitsee bruttona samoin 3,5 kertaa enemmän kuin siivooja. Marxismi-leninismi ei näytä tältäkään osin validilta teorialta. Silti Suomi yhä 2010-luvulla uskoo ja luottaa marxismi-leninismiin. Olisiko aika vaihtaa levyä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti