lauantai 14. joulukuuta 2013

Teollisuuden rakennemuutos

Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen ilmaisi Suomen ongelmat viimeisimmässä kasvuennusteessaan näin: ”Suomen talouteen on yhtä aikaa kohdistunut kaksi suurta muutosta: suomalaisen teollisuuden rakennemuutos ja finanssikriisiä seurannut taantuma”.

”Suomalaisen teollisuuden rakennemuutos” tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan suomalaisen teollisuuden pakoa Suomesta ja investointilamaa. Seuraava kuvaaja kuvaa asian tyhjentävästi. Vuosina 1995 – 2000 teollisuuden liikevaihto kasvoi 7 prosentin vuosivauhtia. Punainen katkoviiva ilmaisee sen, missä nyt mentäisiin mikäli tämä kasvu olisi jäänyt päälle.

Kuvaajasta nähdään, että ”Suomalaisen teollisuuden rakennemuutos” alkoi viimeistään 2000-luvun alussa. Viralliselta taholta kestää siis yli 10 vuotta jo tapahtuneen ääneen lausumiseen. Mikäli tuo 1990-luvun kasvu olisi jäänyt päälle, on selvää, että nykyinen julkisen sektorin velkaantuminen olisi jäänyt tapahtumatta, mutta ehkä myös yksityisen sektorin velkaantuminen olisi ollut lievempää. Bruttokansantuotetta on ylläpidetty rajulla velkaantumisella ja julkisen sektorin paisuttamisella.

Teollisuuden liikevaihdon kehitys vuosina 1995-2013. 2010=100. Punainen katkoviiva kuvaa liikevaihdon kehitystä 1990-luvun lopun kasvuvauhdilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti