keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Ennusteet hajoavat

Ensi vuoden BKT-ennusteet hajoavat tavanomaista enemmän ennustelaitosten välillä. Jostakin syystä kaikkein pessimistisimmät ennusteet tulevat nyt julkisista instituutioista. Euroopan komission ennustaa Suomen ensi vuoden kasvuksi 0,6 %, Suomen pankki 0,7 %, OECD ja IMF 1,0 %, VM 1,2 %. Yksityiset pankit ja tutkimuslaitokset ovat optimistisempia. Heidän ennusteensa sijoittuvat POP-pankkia lukuun ottamatta 1,5 – 2,3 %. Palkansaajien Tutkimuslaitos, jolla on ollut poikkeuksellisen huono ennustetarkkuus viime vuosina, ennustaa ensi vuoden kasvuksi 2,1 %.

Ennusteet hajoavat nyt siis 0,6 ja 2,3 % välille. Hajonta on jo niin suuri, että todennäköisyys sille, että toteutuma on jossain tuolla välillä, kasvaa merkittävästi. Tavanomaisempaa on se, että ennusteet ovat yhdestä puusta veistettyjä, ja sitten kaikki yhdessä menevät metsään reippaasti.


Tulevaa luotaavat barometrit eivät edelleenkään ennustele nousua. EK:n marraskuun barometrin mukaan teollisuuden tilauskanta ohenee edelleen, rakentamisen odotukset syvenivät jälleen, yksityisten palvelujen luottamus hiipui lievästi marraskuussa ja vähittäiskaupan luottamusindikaattori on vuoden 2009 tasolla. Kasvun kannalta hyvää ei myöskään ennustele laajalla rintamalla toteutettavat veronkiristyksien jatkuminen ja vihdoin pakon edessä alkavat julkisen sektorin leikkaukset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti