perjantai 27. syyskuuta 2013

Vähittäiskaupan näkymät huonommat kuin vuonna 2009

EK:n uusimmassa luottamusindikaattoreissa vähittäiskaupan näkymät ovat synkemmät kuin vuonna 2009 romahduksessa syvimmillään. Kansan laskeva ostovoima, velkaantuminen ja velanoton hiipuminen heikentävät näkymiä. Myös muiden toimialojen luottamusindikaattorit osoittavat edelleen heikkenevää. Muun Euroopan optimismin nousua ei luottamusindikaattoreissa näy.

Tämä tarkoittanee sitä, että ensi vuodelle viritetyt kasvuodotukset saattavat totuttuun tapaan osoittautua ylioptimisiksi. Olkoonkin, että nuo kasvuodotukset ovat erittäin varovaisia. Ostovoiman hiipumisen eli kotimaisen kysynnän merkitys kasvaa, kun vientiteollisuuden osuus bruttokansantuotteesta supistuu nopeasti.

Perinteisesti investointihyödykkeitä tuottava vientiteollisuus on lähtenyt lamasta hitaasti nousuun. Vientiteollisuuden merkityksen vähetessä ne, jotka odottavat vientiteollisuuden vetävän Suomen talouden ensi vuonna nousuun, kokevat todennäköisesti jälleen kerran pettymyksen. Muutokset Suomen tuotantorakenteessa ovat olleet erittäin nopeita sitten finanssikriisin alun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti