tiistai 10. syyskuuta 2013

Suomi ei pääse kasvun imuun

Näyttää siltä, että luvattu kulman takana oleva kasvu osoittautuu Suomen osalta jälleen ties monennenko kerran toiveajatteluksi. Teollisuuden uudet tilaukset vähenivät heinäkuussa 4,3 prosenttia vuoden takaisesta. Tilaukset toki heilahtelevat kuukausittain, mutta EK:n elokuun suhdannebarometri kääntyi jälleen laskuun.

Tilanne synkkenee jonkin verran vuoden jälkipuoliskolla, ja odotukset lähitulevaisuudesta ovat kääntyneet uudelleen laskuun. Keväällä barometri odotti jo hienoista paranemista. Jos muu euroalue on nyt nousemassa hitaaseen kasvuun, ei se näytä Suomea ainakaan vielä koskevan. Kuluttajien ostovoiman hiipuminen, ja ensi vuonna mahdollisesti toteutettavat julkisen sektorin vähäinen paisumisen hillitseminen eivät edesauta taloutta kasvuun.

Euroalueella sen sijaan elokuussa kuluttajien ja liike-elämän luottamusindikaattori (Economic Sentiment Indicator ESI) jatkoi nousuaan neljättä kuukautta peräkkäin. Luottamusindikaattori saavutti pisteluvun 95,2, ja siten pysyy edelleen pitkän ajan keskiarvon alapuolella (100).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti