perjantai 13. syyskuuta 2013

Suomen vuotuinen keskikasvu saattaa olla jo negatiivinen

Arviot Suomen talouden noin yhden prosentin keskimääräisestä vuosikasvusta tällä vuosikymmenellä saattavat osoittautua, kuten kaikki muutkin taloutta koskevat arviot, aivan liian optimistiseksi. Siitäkin huolimatta, että tuo prosentin keskikasvuarvio on itsessään jo tuomiopäivän ennuste. Nimittäin näyttää siltä, että Suomi on saattanut siirtyä jo negatiivisen kasvun aikakauteen. 1990-luvulla ja 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä Suomen talous kasvoi hieman yli kahden prosentin vuosittaista keskivauhtia. Seuraava kuva selventää asiaa.


Suomen bruttokansantuotteen vuosineljänneskasvu edellisestä vuosineljänneksestä 2000-2013 ja trendilinja


Suomi ei ole suinkaan yksin tällä reissulla, jota ei ole koettu koskaan aikaisemmin Suomen autonomian eikä itsenäisyyden aikana. Tästä on hyvä ponnistaa kustantamaan kiihtyvällä vauhdilla paisuvaa velkataakkaa, paisuvaa julkista sektoria ja vanhenevaa väestöä. Eikö vain?

Tässä lisäksi vielä Hollannin, Ranskan, Tanskan ja Islannin vastaavat kuvat. Islannin talous on jälleen rajussa syöksykierteessä. Islannin talous romahti 6,5 prosenttia toisella neljänneksellä ensimmäisestä neljänneksestä.
Hollannin bruttokansantuotteen vuosineljänneskasvu edellisestä vuosineljänneksestä 2000-2013 ja trendilinja
Ranskan bruttokansantuotteen vuosineljänneskasvu edellisestä vuosineljänneksestä 2000-2013 ja trendilinja
Tanskan bruttokansantuotteen vuosineljänneskasvu edellisestä vuosineljänneksestä 2000-2013 ja trendilinja

Islannin bruttokansantuotteen vuosineljänneskasvu edellisestä vuosineljänneksestä 2000-2013 ja trendilinja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti