torstai 18. heinäkuuta 2013

Suomen terveydenhuoltojärjestelmä on maailman paras

Sosialistisessa neuvostotasavaltojen liitossa oli 1990-luvun alussa tapahtuneeseen romahdukseen asti ylivoimaisesti maailman paras terveydenhuoltojärjestelmä. Se ei sikäli ollut mikään ihme sillä neuvostokansalainen ei luonnollisesti koskaan sairastanut. Näin ollen terveydenhuoltojärjestelmääkään ei tarvittu muuten kuin puolueen korkeinta eliittiä hoitamaan.

Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskuntamme peri maailman ylivoimaisesti parhaan terveydenhuolto -tittelin Neuvostoliitolta. Ei siinä mitään, että terveydenhuoltojärjestelmämme on maailman paras. Se kuulemma vieläpä on maailman halvin. Sosiaalidemokratiassa ei ole sitä etua, että kansalainen ei koskaan sairastuisi. Tai ainakin minä kerran sairastuin. Niinpä kerron tässä oman tarinani.


Iskias iski

Selkääni iski iskias. Kipu oli äärimmäinen. Sain ajan viikon parin päähän ja menin lääkäriin. Lääkäri määräsi kipulääkkeitä, ja käski tulla uudestaan ellei kipu lakkaa. Kipulääkkeet eivät auttaneet mitään, ja varasin uuden ajan. Taas viikko pari odotusta ja uudelleen lääkäriin. Tuossa vaiheessa kipu oli niin kova, että se vei kävelykyvyn ajoittain. Lääkäri määräsi kipulääkkeitä, ja käski tulla uudelleen ellei kipu lakkaa. Kipu tietysti sen kun jatkui.

Tässä vaiheessa kivun alkamisesta oli kulunut jo neljä kuukautta, ja menin jälleen lääkäriin. Nyt lääkäri oli valmis kuvaamaan selän MRI-magneettikuvauksella. Varattiin aika kuvaukseen kolmen ja puolen kuukauden päähän. Neljän kuukauden kuluttua kuvauksen varaamisesta sain tulokset lääkäriltä. Selässä oli kookas välilevyn pullistuma.

Lääkäri oli valmis leikkaamaan selän. Aikaa kivun alkamisesta oli kulunut 8 ja puoli kuukautta. Nyt kuitenkin kipu oli hellittänyt niin paljon, että kieltäydyin leikkauksesta. Kivut loppuivatkin kokonaan parin kolmen viikon jälkeen viimeisestä lääkärillä käynnistä. Yhdeksän kuukauden piina oli ohi eikä selkä ole sen jälkeen vaivannut.

Olin lukenut, että tällaisessa tapauksessa selän kuvaaminen on välitön ensimmäinen toimenpide, jotta tulevat hoidot voidaan arvioida. Maailman parhaassa terveydenhuoltojärjestelmässä välitön tarkoittanee käytännössä noin 8 ja puolta kuukautta.


Virossa maailman huonoin terveydenhuoltojärjestelmä

Virossa lääkärille pääsee samana tai seuraavana päivänä (Kl:ssä oli juttu taannoin). Jatkohoitoihin jonot ovat järjestelmäämme verrattuna erittäin lyhyet. Tapauksessani olisin todennäköisesti saanut selkäkuvat käteeni viikossa tai parissa. Leikkaus olisi tapahtunut tästä todennäköisesti viikossa tai parissa. Päinvastoin kuin Suomessa Viron järjestelmä on aidosti ilmainen. Terveyskeskusmaksuja ei ole.

Toisaalta Suomessa on maailman seitsemänneksi korkein veroaste (edellä ovat Zimbabwe, Tanska, Belgia, Ruotsi, Kuuba ja Ranska). Viron veroaste on maailman listalla siellä vähän puolen välin yläpuolella.

Ei silti voi sanoa etteikö Suomessa veroille saisi vastinetta. Suomessa on maailman nopein, liukkain ja tehokkain lasten huostaanottojärjestelmä. Ja tämä ei ole sarkasmia. Täällä on myös maailman eniten huostaanotettuja lapsia 100 000 lasta kohti. Järjestelmä on niin tehokas ettei uhrien tarvitse itse tehdä mitään. Muut hoitavat ilmiannot ja muun tarpeellisen. Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan 53 % lapsista pahoinpidellään seksuaalisesti sijaishuollossa. Kaikki lapset pahoinpidellään fyysisesti ja kidutuksesta kärsii suuri valtaosa sijaishuoltolapsista.


Siksipä on hyvä, että YLE huolehtii suomalaisten mielenmuokkaamisesta. YLE raportoi jos ei päivittäin niin ainakin viikoittain milloin mistäkin vanhoillisvasemmistolaisen aviisin ylistyslaulusta pohjoismaisesta hyvinvointijärjestelmästämme. Yleensä lehdet ovat USAsta tai briteistä. 1980-luvulla samojen perinneaviisien ylistyskohteena oli Neuvostoliitto. Ei ole ihme, että perinnepunavajakkilamme on kaikessa niin ylivertainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti