keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Kalifornian osavaltio ylijäämäiseksi

Konkurssiosavaltio Kalifornian talous on kääntynyt ylijäämäiseksi. Kalifornialle odotettiin pitkään konkurssia, ja osavaltio oli luottokelvoton. Liittovaltio ei tue sääntöjen mukaan vaikeuksiin joutuneita osavaltioita, vaan näiden on selvittävä omillaan tai mentävä konkurssiin. Pakko pakottaa toimimaan.

Euroalueella kaikki on toisin. Ongelmien ilmetessä muut eurovaltiot kiitävät apuun huolimatta siitä, että näiden muidenkin valtioiden talouskunto on joko huono tai erittäin huono.

Kreikkaa on tuettu kahdella tukipaketilla yhteensä 240 miljardilla eurolla. Vuosille 2015-2016 suunnitellaan kolmatta tukipakettia. Lisäksi yksityiset sijoittajat ovat menettäneet rahansa velan anteeksiannoissa.

Kreikan julkisen sektorin alijäämä ei ota pienentyäkseen. Vuonna 2010 alijäämä oli 10,7 % suhteessa BKT:n ja vuonna 2012 alijäämä oli 10 % BKT:sta. Alijäämän pienentymistä ei ole näköpiirissä millään aikavälillä, sillä Kreikka on ilmoittanut ettei se enää suostu uusiin säästöihin. Näin ollen uusia tukipaketteja tarvitaan loputtomasti. Kreikka myös aikoo selvästikin saada uusia tukipaketteja loputtomasti.


EU:n komission ja EKP:n mielestä Kreikan tukiohjelma on onnistunut hyvin. Tästä voitaneen päätellä, että Kalifornian kehitys on ollut negatiivista sillä Kalifornia ei saanut ensimmäistäkään tukipakettia.

1 kommentti:

  1. Jotenkin tästä eurosta ja eu:sta tulee mieleen Neuvostoliiton kommunismi, ent. bolsevismi.

    - pienyrittäjyys on vaikeuksissa, investointeihin tarvittavan rahoitusvaikeuksien ja ankaran verotuksen takia. Ja kalliin euron kurssin takia.

    - (pien)sijoittajat menettävät rahansa valtiovelkojen anteeksiannon takia.
    - Kaikkien eurovaltioden velat ovat yhteisiä kaikille (eikös jo tämä ole kommunismia?).
    - Eu parlamentti komissaareineen lähes samanlainen epädemokraattinen ulkopuolinen diktaattorimainen taho niinkuin kommunismissakin.
    - Kaikki ulkoistetaan vain suurille yritysryppäille ja finanssimaailmalle, ja pienempi yksityinen yrittäjyys tai piensijoittaminen on vaikeaa ja ankarasti verotettua vähintään.

    Miksi ihmiset suostuvat tähän ? Eihän tämä ole mitään vapautta ? Orjuuttahan tämä on.


    VastaaPoista