sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Ilmatieteenlaitos ennakkovaroittaa helleaallosta

Ilmatieteenlaitos varoittaa ennakolta tukalasta ”helleaallosta”. Helleaalto kestää tiistaipäivästä torstai-iltaan asti. On varsin epätodennäköistä, että mitään helleaaltoa tulee. Todennäköisyys on 30 prosenttia. Silti, onhan se hyvä varoitella jo etukäteen hyvästä säästä. Nimittäin, helleaalto voi aiheuttaa riskiryhmille terveysongelmia.

Hieman kuitenkin ihmetyttää ilmatieteenlaitoksen suuri innokkuus varoittaa nimenomaan ”helleaaltojen” terveysongelmista. Kuumuus lisää kokonaiskuolleisuutta Suomessa arviolta 0,3 – 2 % eli 150 – 1000 henkilöä vuodessa. Haarukka on suuri. Eli, se asia on varsin epävarma lisääkö kuumuus juuri lainkaan kuolleisuutta Suomessa. Lisäksi vasta pitkäkestoinen yli 25 asteen lämpötila aiheuttaa sopeutumisongelmia. Tällaisia helleaaltoja on Suomessa pitkäkestoisesti varsin vähän. 25 asteen lämpötila ei vielä lisää kuolleisuutta.

Sen sijaan kylmyyden kuolleisuutta lisäävä vaikutus on selvä. Talvipakkaset lisäävät kuolleisuutta Suomessa 6 % eli noin 2500 – 3000 henkilöä vuodessa. Kuolleisuus kylmyyteen on 10 kertaa suurempi kuin liikennekuolemat tai pienhiukkasten aiheuttamat kuolemat. Pääosa kuolemantapauksista tapahtuu +2 ja -10 asteen välillä. Kylmään sopeutumisongelmat alkavat jo + 16 asteessa. Jo +5 asteessa kuolleisuus nousee.

Ilmatieteenlaitoksen olisi siis syytä antaa varoitus ”kylmäaalloista” aina kun päivän alin lämpötila uhkaa laskea alle +5 asteen. Kuitenkin ilmatieteenlaitos antaa pakkasvaroituksen vasta erittäin kireillä ja pitkäkestoisilla pakkasjaksoilla. Ilmatieteenlaitoksen toiminta ei näytä ainakaan tältä osin perustuvan tieteeseen vaan johonkin aivan muuhun. Talvijaksoilla varoitus kylmäaalloista pitäisi olla päällä lähes koko ajan, koska lämpötila pysyttelee suurimman osan ajasta alle +5 asteen. Sen sijaan Suomen kesä on erittäin hyvää aikaa sairaille ja vanhuksille, sillä lämpötila pysyttelee pääsääntöisesti ihanteellisissa +16 – +25 asteiden välillä. Varoittelunkin silloin voisi jättää vähemmälle.

Suomalaiset kuolevat kylmyyteen ja vain harvoin kuumuuteen jos lainkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti