maanantai 20. toukokuuta 2013

Suomi - matalan jalostusasteen vientimaa


Suomen vientitilastojen TOP 20 lista näyttää aika tyypilliseltä taantuvan kehitysmaan vientitilastolta. Listaa leimaavat vientituotteiden matala jalostusaste ja raaka-aineet. Myydyimpien vientiartikkelien raaka-aineetkaan eivät ole kotimaasta.

Tässä lista: Kaasuöljyt, moottoribensiini, kirjoitus- ja painatuspaperi, sooda- ja sulfaattisellu, paperi kartonki ja pahvi, matkapuhelimet, teräslevyvalmisteet, lääkkeet, puutavara, päällystämätön paperi ja kartonki, monikerrospaperi, moottoribensiini yli 95 okt., lääketieteelliset kojeet, graafinen paperi, seostamaton nikkeli, kuusipuutavara, sähkömoottorin osat, polttoöljyt, muokkaamaton kulta, puhdistettu paperi.

Matkapuhelimet, lääkkeet, lääketieteelliset kojeet ja sähkömoottorin osat eivät kuulu joukkoon. Matkapuhelimien osalta taantuminen ja alasajo on ollut hurjaa viime vuosina. Lääkkeiden vienti väheni vuonna 2012. Lääketieteellisistä kojeista ja sähkömoottorin osista ei ole tietoa, mutta arvelen niiden viennin taantuvan pitkällä tähtäimellä. Kun nämä tuotteet tipahtavat listalta, Suomi on taantuvan kehitysmaan kaltainen vientimaa.

Huomionarvoista on myös se, että metsäteollisuuden tuotteet dominoivat listalla. Metsäteollisuus on pitkin 2000-lukua ajanut alas kapasiteettiaan. Kapasiteetin alasalo jatkuu edelleen. Siten viennin kääntäminen kasvuun on erittäin haastavaa tulevaisuudessa varsinkin jos lista puhdistetaan polttoaineista. Öljytuotteista jää erittäin vähän taloudellista hyötyä kotimaahan.

1 kommentti:

  1. Hei,tavoittelemme sinua koskien taloudesta ja sijoittamisesta bloggaaville henkilöille suunnattua tilaisuutta. Pystyisitkö olemaan sähköpostitse yhteydessä osoitteeseen conexiopress@conexio.fi mahdollisimman pian? Kiitos!
    Terveisin, Viestintätoimisto Conexio

    VastaaPoista