lauantai 4. elokuuta 2012

Suomen oikea euroeron aika on nyt

Suomen edellytykset erota eurosta hyvässä järjestyksessä ilman markkinakaaosta on euroalueen maista parhaimpia. Suomen julkinen velkaantuminen on euroalueen alhaisimpia ja Suomella ei ole ylipaisunutta omaa finanssisektoria. Myöskään Suomella ei liene pelkoa valuutan erittäin merkittävästä devalvoitumisesta eron yhteydessä, jolloin ulkoinen ylivelkaantuminen ei uhkaisi eron vuoksi.

Tämä mahdollisuus menee kuitenkin nopeasti ohi. Jos jokin kriisimaista ehtii ensin, aikaikkuna sulkeutuu eikä eurosta voi erota hyvässä järjestyksessä. Tästä pitävät huolen kriisimaiden erosta alkava pankkikriisin kaoottinen vaihe. Ensimmäisenä eroavalla on parhaat mahdollisuudet selvitä pienimmillä vahingoilla.

Poliittisista syistä tällaista irtiottoa Suomelta on kuitenkin turha odottaa. Ensimmäisenä eroava saa osakseen ankaran poliittisen painostuksen luopiona. Suomen poliittisen johdon tulisi kuitenkin ajatella ainoastaan Suomen etua. Siihen poliittinen eliitti on kyvytön. Suomen etu ei ole ottaa jatkuvasti uusia vastuita euroalueen kriisimaista. Suomen yksiselitteinen etu pitkällä tähtäimellä on katkaista nyt viimeistään tämä kohtalokas kierre.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti