lauantai 11. elokuuta 2012

Kulta 44 000 dollaria per troy-unssi kultakannassa

Laskuharjoituksena laskin, minkä arvoisen kultaunssin tulisi olla USA:n dollareissa, jotta maailman keskuspankkien kultavarannot vastaisivat maailman rahavarannon arvoa. Tämähän olisi tilanne kultakannassa.

Maailman rahavaranto

Mike Hewitt arvioi tammikuussa 2009, että yleisön hallussa olevien kolikoiden ja seteleiden arvo maailmassa olisi 3 940 miljardia dollaria. Tämä on M0-rahaa. Lisäksi rahaa on M1 ( liikkeessä olevat setelit ja kolikot sekä yön yli, eli heti nostettavissa olevat, pankkitalletukset. Käytetään myös nimitystä suppea raha), M2 (yhteenlaskettuna M1, alle 2 vuoden maturiteetin määräaikaistalletukset sekä 3 kk:n aikana irtisanottavissa olevat talletukset) ja M3 -muodoissa (yhteenlaskettuna M2 sekä euroalueen rahalaitosten liikkeeseen laskemia instrumentteja, mm. takaisinostositoumuksin myytyjä arvopapereita, rahamarkkinarahastojen osuuksia ja enintään kahden vuoden maturiteettisia velkapapereita).

Hewittin arvio kattaa 90 maata ja 84 % maailman populaatiosta. USA:ssa M0-rahan määrä heinäkuussa 2009 oli 908,6 miljardia dollaria. Yhteenlaskettu rahavaranto oli tuolloin 10 300 miljardia dollaria. Siten yhteenlaskettu rahavaranto oli 11-kertainen kierrossa olevan setelien määrään nähden. Jos maailman rahavaranto noudattaa samaa logiikkaa, maailman rahavaranto on kokonaisuudessaan 44 700 miljardia dollaria.

Maailman keskuspankkien kultavaranto

Vuonna 2004 arvioitiin kaikesta kaivetusta kullasta olevan 19 prosenttia keskuspankkien hallussa kultavarantoina. Tätä kultaa keskuspankit pitävät paperirahan, talletusten, muun rahan ja valuutan arvon vakuutena. Vuoden 2009 lopussa kaiken kaikkiaan kultaa oli kaivettu 165 000 metristä tonnia. Tästä siis keskuspankkien hallussa oli 31 350 tonnia. Tämä tekee kultakaupassa käytettyinä keskiaikaisina troy-unsseina 1 008 miljoonaa.

Kultakantaisen kullan arvo

Maailman rahavaranto on siis 44 700 miljardia dollaria. Keskuspankkien hallussa oleva kullan määrä on 1 008 miljoonaa troy-unssia. Tällöin saamme kultakantaisen kullan arvoksi 44 000 dollaria per troy-unssi. Tänään kultakauppaa käydään 1 620 dollarin troy-unssihintaan. Kultakantaan ei taida olla paluuta. Keskuspankkien kultavarannoilla on yhä vähemmän merkitystä valuutan arvon vakuutena rahavarannon ja kultavarannon erkaantuessa yhä kauemmas toisistaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti