lauantai 5. toukokuuta 2012

Koskee Suomea vain hiukan

Palkansaajien Tutkimuslaitos PT ennustaa tuoreimmassa ennusteessaan tälle vuodelle 1,9 % BKT:n kasvua. Ensi vuonna kasvetaan jo 2,6 % vauhtia. Kivasti siis menee.

Katsotaanpa mitä mieltä ovat yritykset. Tässä EK:n suhdannebarometrin yleiset suhdannenäkymät sisältäen teollisuuden ja rakentamisen.

Kuva 1. Yleiset suhdannenäkymät teollisuudessa ja rakentamisessa.


Suhdannenäkymät heikkenivät siis teollisuudessa ja rakentamisessa viime vuoden lopulla jyrkemmin kuin ”Ei koske Suomea” -vuosina eli 2007 – 2009. Vuonna 2009 BKT laski ennätykselliset -8,4 %. Vuoden 2008 syksyllä ennustajat ennustivat vuoden 2009 kasvuksi 1 – 3 %. Kymmenen prosenttiyksikön virhe ennusteessa on jo aika kunnioitettava. Tekevälle sattuu.

Nyt tunnustetaan, että saattaa se muun maailman suhdanteet sittenkin koskea Suomea, mutta äärimmäisen niukasti kuitenkin. Virallisesti taantumassa ovat mm. seuraavat EU-maat: Belgia, Hollanti, Tanska, Britannia, Italia, Espanja, kreikka, portugali, Irlanti, Slovenia. Nämä ovat myös sukeltamassa taantumaan: Ruotsi (muita jyrkemmin), Saksa, Itävalta sekä näiden mukana myöhemmin lähes kaikki EU-maat lukuun ottamatta luonnollisesti Suomea. Vuoden 2011 viimeisellä eli tuoreimmalla tilastoidulla kvartaalilla euroalue kokonaisuudessaan taantui 0,1 %. Euroalue on todennäköisesti jo virallisesti taantumassa.

Mikä onni meillä jälleen kerran onkaan, kun muun maailman meno ei koske meitä. Ei vaikka kaikki tärkeimmät kauppakumppanit vajoavat taantumaan. Joku ilkeä voisi kysyä, millaisella järjen juoksulla näitä ennusteita laaditaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti