torstai 26. huhtikuuta 2012

Sisäinen devalvaatio on mahdollinen

Nettokeskipalkat yksityisellä sektorilla Kreikassa laskivat vuonna 2011 22,5% tippuen 16180 eurosta 12530 euroon OECD:n mukaan. Saksan tasoon nähden nettopalkat yksityisellä sektorilla ovat nyt Kreikassa alle puolet. Bruttopalkat tippuivat 20457 eurosta 15729 euroon eli 23,1%. Tilaston mukaan Kreikka oli ainoa maa 34 maasta, jossa brutto- ja nettopalkat laskivat.

Joten päättelemme tästä, että kyllä se paljon puhuttu sisäinen devalvaatio on mahdollinen länsimaissakin. Se vain voi toteutua äärimmäisessä hädässä kun kaikki on jo ympäriltä romahtanut. Jos järjen valo meillä vielä hiukankin väpättäisi, ymmärtäisimme, että se olisi sittenkin loppujen lopuksi kaikkien kannalta helpompi ja parempi, että antaisimme myös palkkojen joustaa talouden mukana sen sijaan, että sementoisimme palkat jäykillä työlainsäädäntösitoumuksilla kaikissa olosuhteissa johonkin tasoon.

Talouden kannalta olisi paljon parempi kriisioloissa että palkat joustavat kuin että ainoastaan työpaikat joustavat lisäten rajusti työttömyyttä. Valitettavasti, tuo järjen valon heikko lepatus voi syttyä ainoastaan totaalisen katastrofin kautta. Kreikka on tästä hyvä esimerkki.

1 kommentti:

  1. Niin, olisihan se poliittinen itsemurha mennä ehdottamaan sisäistä devalvaatiota - varsinkin demareille.

    Sisäisen devalvaation sijaa kansallista kilpailukykyä voidaan parantaa myös muilla keinoilla inflaatiota kiihdyttämällä, joka siis sis. devalvaatiostakin seuraa.

    Muut tavat ovat kansalle helpommin myytävissä.

    http://tyhmyri.wordpress.com/2012/10/01/valuuttadevalvaatioinflaatio-on-terveellisempi-vaihtoehto-kuin-sisainen-devalvaatio-laaketieteellisin-perustein/

    VastaaPoista